Domov a vaření

Tipy na snídaně

Svoji menší sérii nápadů “co jíst” začnu u snídaní. Jak se říká, je to základ dne a rozhodně se nevyplatí je vynechávat a já je rozhodně nevynechávám. Hned po ránu cítím, že mám hlad a tělo potřebuje nějaké to palivo. Snídaně a svačiny jsou jídla, kde můžu alespoň trochu uplatnit svoji kreativitu, aniž bych to mohla pokazit. Jsou totiž hlavně o kombinování a vůbec ne o mém kuchařském umění. Vymýšlet třeba obědy a večeře bych si netroufla, ty vždycky “kradu” a zkouším a ponechávám si jn pár receptů, které mi vyhovují. A vůbec není lehké takové najít.

Co od mých snídaní můžete čekat jsem sepsala v článku “Co jím a jak vařím“. Dočtete se tam o mých dietních omezeních, zvycích, lenosti vařit, co mám vždycky doma, zkrátka, všechno potřebné. Jo a dole v tom článku je shrnutí pro lenochy. Ehm totiž hodně zaměstnané.

Ve zkratce: Relativně zdravá, ne nutně dietní, chutná, rychlá a snadná jídla. I když u některých je ta náročnost vyšší, asi tak na hraně toho, co snesu. Porce jsou většinou pro jednoho, takže násobte podle počtu členů rodiny.

Sladké

Moje oblíbená kategorie. Jak lépe začít den než něčím fakt dobrým a rychlým? Dlouho jsem nebyla zvyklá snídat kaše, připadaly mi moc těžké do žaludku a nebylo mi po nich úplně dobře, ale nakonec jsem našla svoje osvědčené ingredience, které chutnají a zasytí a problémy mi nedělají.

Zapečená ovesná kaše

Zdroj receptu a obrázku: PickUpLimes

Omezení: vegetarián, vegan (když vynecháte/nahradíte vejce), bezlepkové (když máte bezlepkové ovesné vločky)

Časová náročnost: cca 40 min, lepší na víkend nebo udělat den předem

Suroviny na dvě porce:

  • 1 vejce (nebo jeho náhrada, např. z lněného semínka)
  • 1 banán (klidně hodně zralý)
  • 180 ml rostlinného mléka (můžete použít i normální)
  • 100 g tvrdých vloček
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • pekanové oříšky, sušené jahody a mražené nebo čerstvé borůvky
  • skořice, sůl, javorový sirup nebo med

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Menší zapékací mísu si vymažeme máslem nebo jiným tukem, alternativně lze vyložit pečícím papírem nebo radši alobalem, na papír by se to mohlo nalepit.

Do mísy dáme rozmačkaný nebo rozmixovaný banán, trochu sirupu nebo medu, vločky, kypřící prášek, vejce a mléko. Smícháme a nalijeme do zapékací mísy. Na to dáme borůvky – já si je předem v malé misce rozmrazím v mikrovlnce a pak je nabírám lžičkou, abych tam neměla moc šťávy. Můžete si je nechat 30 min rozmrazit na lince, ale kdo na to má ráno čas, že?

Na to poklademe plátky sušených jahod a nalámané pekanové ořechy. Dáme do trouby na 30 – 40 min. Nejlépe chutná s čokoládovým mlékem nebo jogurtem. V lednici v plastové krabičce vydrží klidně tři dny a ohřátá v mikrovlnce je pořád stejně dobrá, takže klidně uvařte večer nebo na víc dnů. Já obvykle vařím na dva – proto je recept na dvě porce. Vypadá to jako velký výkon pro líného kuchaře, ale když vás netlačí čas, vůbec to není tak hrozné, jak to vypadá a stojí to zato. Obzvlášť, když navaříte na několik dní.

Banánový toast

Omezení: vegetarián, vegan, bez laktózy

Časová náročnost: 10 min

Suroviny: toastový chleba, arašídové máslo, banán, slunečnicová semínka

Postup: Velmi rychlá snídaně. Dva toasty (nebo kolik sníte) opečete v toastovači, namažete arašídovým máslem, pokladete kolečky banánu a posypete semínky. Můžete přihodit i pár borůvek, jestli je sezóna. Jako dítě jsem si toasty místo arašídového másla natírala medem, ale to už není tak výživné 🙂 A pokud to chcete naopak ještě výživnější a nejste vegan, smíchejte s arašídovým máslem trochu lučiny a natřete to tím. Zajímavá varianta může být místo arašídového másla použít hummus.

Toast s fíky

Omezení: vegetarián

Časová náročnost: 15 min

Suroviny: toast nebo chleba, lučina nebo ricotta, med, čerstvé fíky, pistácie

Postup: Opečeme toast/chleba v toastovači (nebo troubě nebo na pánvi, jaké máte možnosti), lučinu (používám lakto-) smícháme s medem, namažeme to na toast a poklademe plátky fíků. Posypeme pistáciemi.

Müsli s jogurtem a ovocem

Omezení: dle použitých ingrediencí

Časová náročnost: 10 min

Suroviny: oblíbené müsli (nejlépe nějaké dražší, ve kterém jsou hlavně vločky, ořechy a ovoce, ne sladidla apod.) příp. domácí granola, jestliže děláte; libovolný jogurt (rostlinný či mléčný, spíše bez příchutě) nebo pro tučnější verzi zakysaná smetana, libovolné ovoce (čerstvé, kompotované, rozehřáté mražené, …), příp. něco na oslazení (med, sirup) a další oříšky nebo sušené ovoce

Postup: Vím, neobjevila jsem Ameriku, ale tak nějak to ke klasickým sladkým snídaním patří. Postup asi uvádět nemusím, to je jasné, že to všechno smícháme (nebo hezky naaranžujeme na instagram). Radši tedy uvedu nápady na pár kombinací – nejlépe budou fungovat s bílým jogurtem (tučnějším pro větší zasycení) a neutrálním (oříškovým) müsli:

  • jablka/hrušky/švestky, čerstvé, sušené, příp. osmahnuté na másle + med + skořice + rozinky + lískové nebo pekanové ořechy
  • meruňky (čerstvé, kompotované) + pistácie + kousky hořké čokolády
  • maliny + kousky hořké čokolády
  • jahody nebo směs lesních plodů + mandle nebo pistácie
  • borůvky + mandle + strouhaný kokos, příp. arašídové máslo
  • banán + arašídové máslo
  • banán + kiwi + mandarinka (nebo libovolná kombinace exotického ovoce) + kokosový jogurt + kešu
  • mango + passion fruit

Tip: úplně stejné kombinace budou fungovat na ochucení kaše, jenom tam samozřejmě nebude müsli a jogurt, ale ta kaše (nejlépe z oříškového mléka)

Rychlá kaše

Omezení: vegetarián, vegan, bez laktózy, bez lepku

Časová náročnost: 15 min

Suroviny: rostlinné mléko (nebo chcete-li kravské), oblíbená kaše nomina (jestli musíte, vyberte si některou z bezlepkových), libovolné ovoce a oříšky

Postup: Moje oblíbená rychlá snídaně. Jím ji kdykoli se mi nechce nic vymýšlet nebo dlouho chystat (tedy skoro pořád). Výhoda je, že pokud máte jako já neustále po ruce nějaké rostlinné mléko, ovoce a oříšky, tak se vždycky najíte, i když zapomenete nakoupit. Navíc je rychlá, nejdéle trvá ohřát mléko a rozehřát nebo nakrájet ovoce. S mikrovlnkou na 10, 15 min. Nemá to chybu.

Já ji tedy dělám tak, že si do klasického keramického hrnku naliju rostlinné mléko – kousek pod okraj, na jednu porci stačí zhruba 200ml mléka. Dám to do mikrovlnky, mám tam program na rychlé ohřívání nápojů. Za minutku je to horké až vařící. Dá se to taky nalít do rendlíku a zahřívat, ale trvá to déle. Chcete, aby to mléko bylo co nejvíc horké, protože jinak budete mít tu kaši za chvíli studenou. Z téhož důvodu doporučuji ovoce nachystat předem nebo během vaření mléka.

Horké mléko naliju do talíře, kápnu do něj trochu javorového sirupu, vmíchám kaši (od oka, doporučuji přestat přidávat ve chvíli, kdy začne trošku houstnout, protože po minutce odstání bude hustá 2x až 3x tolik), na to nasypu ovoce nakrájené na menší kostičky a oříšky. Všechno. Jím.

A co na to, co jsou dobré kombinace? Inspirujte se třeba u nápadů na müsli výše. Já mám třeba ráda pohankovou kaši s meruňkami (z konzervy – půlku dám jeden den a druhou do krabičky do ledničky na druhý den) a pekanovými ořechy. Nebo ovesnou s osmahnutou hrušku/jablkem se skořicí a opět pekanovými ořechy (dají se nahradit vlašskými, ale ty mi tolik nechutnají). Nebo jáhlovou a jahody s pistáciemi. Nebo borůvky s mandlemi a kokosem. Maliny s čokoládou jsou taky luxusní. Prostě co je doma. Někdy je to jen banán a kakao. A málem bych zapomněla na svou asi nejoblíbenější variantu – kompotované višně, mák a pekanové ořechy.

Francouzský toast

Omezení: vegetarián, bez laktózy

Časová náročnost: 20 min

Suroviny na 4 toasty: 4 plátky toastu, 2 vejce, 2 lžičky skořice, 4 lžíce mléka (může být rostlinné), 2 lžičky medu nebo sirupu, ovoce, příp. máslo, jogurt

Postup: Trochu náročnější, ale pořád docela rychlá luxusní snídaně. Dáme si nahřívat zapékací toastovač. Jestliže nemáme, dá se použít pánev. V toastovači (alespoň v mém nepřilnavém) se dá smažit i bez tuku, na pánvi asi bude potřeba máslo nebo alternativa. V hlubokém talíři si rozmícháme mléko s vejci, skořicí a trochou medu/sirupu. Toast dáme nasáknout do vaječné směsi, pak ho zvedneme, necháme trochu okapat a hodíme na pánev. Osmažíme dozlatova, dle preferencí. Dáme na talíř a ochutíme, jak libo – medem, javorovým sirupem, moučkovým cukrem. Výborný je s čerstvými borůvkami a banánem a posypaný strouhanými oříšky.

Křupavé vafle

Omezení: vegetarián

Časová náročnost: 30 min

Suroviny na 2 porce:

  • 33g másla
  • 167 ml mléka
  • 1 vejce
  • 20g cukru
  • 100g hladké mouky
  • troška jedlé sody
  • špetka soli
  • zakysaná smetana, šlehačka nebo jogurt
  • marmeláda

Postup: Další fajn víkendová snídaně. I když je to technicky smažení, nejsou tak náročné jako třeba lívance. Je na ně akorát potřeba vaflovač nebo toastovač s nástavcem na vafle. A samozřejmě, není to recept pro vegany a lidi, co jako já nemůžou laktózu, holt musí koupit speciální lakto- máslo (mléko asi může být rostlinné).

V míse si smícháme mouku s troškou jedlé sody (tak na okraj lžičky), promícháme metličkou, přidáme cukr a špetku soli. V malé misce v mikrovlnce si ohřejeme mléko na pokojovou teplotu (cca 40 sekund, to chce praxi s vaší mikrovlnkou). Mléko nalijeme do mísy, vyklepneme do něj vejce, celé promícháme.

Nakonec v misce rozehřejeme máslo, můžeme ho předtím nakrájet na kousky, nemá být úplně tekuté, nemělo by být moc horké, jen měkké, aby šlo dobře zamíchat. Chvíli pečlivě mícháme než se máslo spojí s těstem (neměly by v něm být viditelné kousky másla, ale trochu to nevadí).

Rozehřejeme vaflovač a naléváme do něj těsto tak, aby byla forma celá vyplněná, ale těsto nevyteklo vedle. Pečeme asi 3 – 4 min, v průběhu můžeme zkontrolovat. Hotové vafle jsou zlaté, ne hnědé, a ideálně i křupavé. Křupavost si nejlépe zachovají tak, že je horké nepokládáme na talíř, ale na větranou podložku (mřížku etc.), a jíme je až trošku vychladnou. Nejlépe chutnají se zakysanou smetanou a borůvkovou marmeládou.

Čokoládový pudink s malinami

Omezení: vegetarián, vegan, bez laktózy

Časová náročnost: 20 min

Suroviny na 2 porce: 1 čokoládový pudinkový prášek (bezlaktózní pozor na to, aby v něm nebylo sušené mléko), 500 ml mléka (může být rostlinné), cukr moučka, maliny (stačí mražené, cca půl balení), piškoty

Postup: Pudink uvaříme dle návodu na obalu. Do plastové krabičky nebo nějaké formy si naskládáme piškoty dle chuti. Poklademe malinami (mražené můžeme nechat nejprve trochu rozmrazit, aby pak pudink po ztuhnutí nebyl vodnatý, jak se z nich uvolní voda po rozmrazení) a zalijeme pudinkem. Necháme vychladnout a dáme do lednice. Jíme až ráno, tedy chystáme den předem. Chceme-li ho trochu sytější, rozmixujeme nejprve mléko s banánem a až pak z něj uvaříme pudink. Asi pak stačí použít méně prášku, ale netestovala jsem.

Samozřejmě můžeme použít i jiný pudink s jiným ovocem. Např. slepit piškoty po dvou marmeládou, dát na ně pokrájené kompotované broskve a na to pudink.

Rýžová kaše s malinami

Zdroj receptu: Apetit

Omezení: vegetarián, vegan, bez laktózy, bez lepku?

Časová náročnost: cca 40 min

Suroviny: 50g rýže na rizoto (tj. arborio nebo kulatozrnná), 25g cukru krupice, vanilkový cukr, 250ml rostlinného mléka, mandle, strouhaný kokos, maliny, příp. máslo kdo chce a může

Postup: Rozehřejte máslo, opražte na něm rýži, dejte cukry a špetku soli a nalijte mléko. Nechcete-li používat máslo, buď opražte na sucho nebo dejte kokosový olej nebo prostě rovnou zalijte mlékem. Pak už jen přiveďte k varu, nechte trošku vařit (pobublávat) a vařte. Příležitostně zkontrolujte a promíchejte. Když si nebudete jistí, jestli už je hotová, ochutnejte. Když dojde mléko a hotová nebude, přidejte mléko.

Je to docela dlouhé a otravné vaření, ale dobrá alternativa kaše, když máte víc času a chuť. Až je rýže měkká a mléko se vstřebalo, dejte na talíř a na to horké maliny (z mikrovlnky nebo povařené v druhém rendlíku, jak je libo) a kokos a mandle. Samozřejmě o lze ochutit i něčím jiným jako jakoukoli jinou kaši. Nezkoušela jsem, ale možná to jde připravit i večer a nechat v lednici přes noc a ráno ohřát nebo sníst studené.

Toast nebo pita s marmeládou

Omezení: vegetarián

Časová náročnost: 15 min

Suroviny: toast nebo pita (když seženete dobrou), libovolná marmeláda (co zkusit fíkovou?), měkký tvaroh nebo tučný jogurt (typu lipánek), příp. lučina, med

Postup: Opečeme toast/rozpečeme pitu, tvaroh rozmícháme s medem nebo jiným sladidlem, namažeme obě strany pity nebo dva toasty, dáme na to marmeládu, přiklopíme a sníme. Lze libovolně přidat další ovoce – třeba banán – nebo nahradit marmeládu čerstvým ovocem.

Čokoládová miska

Omezení: vegetarián, vegan, bez laktózy, bez lepku

Časová náročnost: 10 min

Suroviny: čokoládový sójový “jogurt” (klasika alpro) nebo dva na velký hlad, 1-2 banány, maliny nebo borůvky a libovolné oříšky a sušené ovoce

Postup: Snídaně alá smoothie bowl nebo jogurt s müsli bez müsli. Jednoduše dáme do misky čokoládový jogurt (nebo dva), na kolečka pokrájený banán a další ovoce (maliny nebo borůvky, mražené nejdřív rozmrazíme). Dále můžeme dát sušené datle nebo brusinky a oříšky – lískové, pekanové, para, piniové, … prostě co máme a chutná.

Je to inspirováno jedním receptem na čokoládovou smoothie bowl, ale tekuté se mi to nelíbilo, tak jsem udělala vlastní verzi. Předpokládám, že může dobře fungovat jogurt rozmixovat s jedním banánem, arašídovým máslem a třeba i těmi datlemi a pak na to dát druhý banán a ovoce a oříšky. Asi to bude výživnější. Můžete vyzkoušet. Napadlo mě to až dneska.

Banánový chlebíček

Zdroj receptu: Albert

Omezení: vegetarián

Časová náročnost: 1 hod 30 min

Suroviny:

  • 3 banány
  • 130 g másla
  • 200 g cukru (třtinového)
  • 2 vejce
  • 190 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • mletá skořice
  • 60ml javorového sirupu

Postup: Dostáváme se od líných snídaní k línému pečení. Časově je to náročnější než kaše, ale pokud budete mít chuť si něco upéct třeba v neděli večer a mít to pak další dva dny na snídani, proč ne. Postup je jednoduchý, najdete ho i pod odkazem výše (dělám ho podle tohoto receptu z webu Albertu, akorát kupuju bezlaktózní máslo). Potřebujeme jen troubu rozehřátou na 160 stupňů, formu na chlebíček, váhu, mísu, metličku nebo vařečku (stěrka se taky hodí) a dodržet pár základních zásad, které platí pro jakékoli pečení. Za prvé, všechny suroviny by měly být pokojové teploty (kypřící prášek nemá rád, když nejsou). Za druhé, máslo by mělo být měkké.

Za třetí, nejprve smícháme mouku s práškem do pečiva, dáme tam cukr a skořici, pak přidáme zbytek. Banány mají být rozmačkané nebo rozmixované. Pořádně to promícháme a šoupneme do formy, samozřejmě vymazané máslem a vysypané moukou nebo vyložené pečícím papírem. Alternativně můžete dodržet postup od Alberta a umazat víc nádobí a třeba i robota. Pečeme asi hodinu. Vyklopíme. Necháme vychladnout. Toť vše.

Já mám doma zásobu plastových krabiček na jídlo, které používám pořád dokola, takže v takové krabičce normálně na lince vydrží chlebíček v pohodě pár dní. Místo krabičky lze využít chlebník, máte-li. Méně spolehlivá varianta je dát na talíř a něčím přikrýt – třeba alobalem.

Pro výživnější snídani je dobré si k chlebíčku přibrat jogurt, oříšky, lze ho taky namazat arašídovým máslem. Anebo si ho dejte jako doplněk k jiné snídani – třeba k tomu jogurtu s müsli a ovocem.

Tip: Chutná obdoba je taky cuketový chlebíček s mákem a citrónem, ideální recept, když potřebujete zpracovat letní cuketovou úrodu. Anebo podzimní dýňový koláč – obzvlášť dobrý s hustým jogurtem a oříšky.

Líný jablečný koláč

Zdroj původního receptu: www.kucharkaprodceru.cz/krehke-testo-kolac/

Omezení: vegetarián

Časová náročnost: 1 hod?

Suroviny:

  • křehké těsto kupované, balené
  • 1 kg jablek
  • 120 g cukru krupice (na mě to bylo moc, dala bych půlku nebo nahradila sirupem/medem)
  • 1 vejce
  • troška skořice

Postup: Když už jsme u toho nedělního pečení na pondělní ráno, docela úspěch měl i můj jablečný koláč. Pravda, receptem výše jsem se jen inspirovala, resp. jsem domácí těsto (které není nic pro líné pekařky jako jsem já, vím to, zkoušela jsem ho u jiného receptu) nahradila kupovaným.

Jablka oloupeme a část (třeba tři) nakrájíme na půlměsíčky, zbytek na kostičky. Kostičky jablek dáme do rendlíku s vodou (cca 100ml), skořicí a cukrem nebo sirupem. Povaříme než změknou.

Dále budeme potřebovat formu na koláč, to dává smysl. Jestli chceme předstírat, že nejsme líné kuchařky, tak těsto dáme do formy, propícháme ho vidličkou, nasypeme do něj suchý hrách a dáme ho na pár minut péct (dle teploty a času na obalu, dejme tomu 2/3 zmíněné doby?). Pak ho vyndáme, hrách vysypeme (má tendenci se lepit, takže to nebude snadné) a horké těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem. Dáme do něj povařená jablka a nahoru naskládáme hezky půlměsíčky, jak to má vypadat uvidíte pod odkazem na recept. Dopečeme a můžeme namazat meruňkovou marmeládou rozehřátou s trochou vody. Já nechtěla kupovat celou marmeládu na jeden koláč, tak jsem tento krok vynechala. Líné pekařky plácnou jablka rovnou na propíchané těsto bez předpékání, nejlínější ani neuvaří ta jablka a budou se modlit, aby to dobře dopadlo. Dobrou chuť.

Tip: Ještě línější pečení je závin z kupovaného vyváleného těsta. Těsto se dá na plech, nahází se na něj syrová pokrájená jablka, posypou se cukrem a skořicí, závin se sroluje, trochu na pár místech nahoře nařízne nožem, potře vodou a dá péct. Místo jablek lze také dát mák, ten je nejlepší předem nechat asi 15 minut ležet v horkém mléce (cca 100g máku na 150ml mléka) a pak prostě dát na těsto a dát péct dle návodu na obalu těsta. Dobré je do toho makového závinu dát i višně nebo švestky, klidně sušené.

Kakaová buchta s borůvkovým krémem

Zdroj receptu: dá se najít na spoustě míst, třeba tady

Omezení: vegetarián

Časová náročnost: 1 hod?

Suroviny: 2 hrnky polohrubá mouka, 1 hrnek cukr krupice, 1/2 hrnku olej, 1 vejce, prášek do pečiva, 1 hrnek mléka, kakao, měkký tvaroh, mražené borůvky (cca 1/2 balení), med

Postup: Další líné pečení na neděli nebo třeba i po práci, je to celkem rychlé. Stačí smíchat ingredience (mají být pokojové teploty, nejprve suché, mouku s práškem co pečiva, a pak přidat tekuté, můžeme dát i trochu strouhaného kokosu) a nalít těsto do vymazané nebo papírem vyložené formy. Pečeme na x stupňů x minut.

Tvaroh je taky směšně jednoduchý, prostě ho rozmixujeme s borůvkami (rozmraženými) a trochou medu. Pak už jen nakrájíme buchtu na kousky a k ní do misky dáme tvaroh a buď ho k ní jíme lžičkou nebo si ho dáme tou lžičkou na buchtu nebo namáčíme do něj, jak je libo.

Tip: Výborné jsou taky muffiny s citrónovým krémem (tzv. curd), ale na ty mám recepty z kuchařky, tak je nechci nějak nezákonně šířit 🙂 Můžete se po nich podívat někde na internetu, stejně jako ostatní pečení jsou ale ne-veganské s mlékem a hlavně vejci a máslem.

Tvarohové šátečky

Zdroj receptu a obrázku: Jíme zdravě, momentálně dostupné třeba tady

Omezení: vegetarián

Časová náročnost: 1 hod

Suroviny:

  • 250 g másla
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g celozrnná špaldová mouka hladká
  • povidla, marmeláda, mák, …
  • med, javorový sirup nebo cukr

Postup: Mouku smícháme s tvarohem a pokrájeným máslem, já nehraju na hubnutí, takže přidávám i trochu medu nebo sirupu a vanilkový cukr. Těsto hněteme, dokud není hezky hladké a všechny kousky másla v něm rozpuštěné. Samozřejmě pokud je máslo změklé, asi to bude rychlejší, ale já dávám klidně z ledničky a hnětu trochu déle. Pak si těsto rozválím a rozkrájím na čtverečky. Moc neřeším, jestli jsou všechny stejně velké, stačí přibližně, aby se ty menší nespálily než se dodělají větší 🙂

Protože většinou dělám poloviční porci (tohle množství je tak pro dvě osoby, cca 24 kousků), zbylou půlku tvarohu si v misce rozmíchám s cukrem/sirupem/medem a část šátečků naplním tvarohem, zbytek pak marmeládou. Jednou došla i marmeláda, tak jsem dala mák rozmíchaný a odstátý v troše horkého ovesného mléka a byl výborný 😉

Pečeme na 180° asi 20 – 30 min dle trouby. Po upečení ochutnáme a jestli nejsou dost sladké (hlavně ty tvarohové), ještě pocukrujeme.

Slané

Slané snídaně nejím moc často, hlavně proto, že poslední dobou skoro nejím pečivo, svoje obiloviny mám v kaších. Když už si něco dám, tak obvykle jen Fit den chleba od Penamu. Je to jediný chleba, co není “obyčejný bílý” a chutná mi. Takové ty lisované tmavé chlebíčky odjakživa nesnáším, nevím proč, ale prostě jejich chuť nesnesu.

Chleba s vejcem a avokádem

Omezení: vegetarián

Časová náročnost: 20 min

Suroviny: chleba, avokádová pomazánka (příp. avokádo a další suroviny na libovolnou pomazánku, co se ti zalíbí), vejce

Postup: Moje verze módního chleba s avokádem a vejcem je taková, že místo avokáda (jehož chuť úplně nemusím) si kupuju avokádovou pomazánku od Druida, namažu si ji na chleba a na ni si dám to vařené vejce. Vejce vařím ve vařiči, už nechápu, jak to lidi můžou dělat jinak 🙂

Chleba s lučinou a mrkví

Omezení: vegetarián

Časová náročnost: 20 min

Suroviny: chleba, 1 menší mrkev, lučina, dýňová semínka

Postup: Mrkev nastrouháme hodně na drobno. Potom dle toho, jak jsme líní, buď dáme lučinu do misky, mrkev vymačkáme od přebytečné vody a mrkev do lučiny zamícháme, trochu osolíme a opepříme, a máme v podstatě pomazánku nebo prostě jen lučinu namažeme na chleba a hrst mrkve položíme na to. Posypeme dýňovými semínky. Hotovo.

Zde bych také vyzdvihla, jak dobrá je kombinace lučiny, vejce a italského/provensálského koření. Pro lepší vizuální zážitek třeba na opečeném toustu pokrájeném na trojúhelníčky.

Míchaná vejce

Omezení: vegetarián, pescetarián (dle ingrediencí), bez lepku

Časová náročnost: 20 min

Suroviny: 3 vejce + zelenina, příp. uzený losos, pažitka, …

Postup: Další snídaně, co nepřekvapí. Maximálně lidi překvapuje, jak důležitý je pro mě správný postup, který zaručí, že mi budou chutnat. Předně, mám ráda svoje vejce dostatečně propečená, tuhá, žádná polosyrová kaše. Podstatné je tedy mít dostatečně rozpálenou pánev a míchat, míchat, míchat a jakmile se utvoří větší kusy, obracet, aby byly dost propečené. A jak je vylepšit? Někdo do nich rád dává pažitku. Dobré jsou s pórkem, který se nakrájí na půlkolečka, osmahne na másle, dokud není měkký a pak se na něj rozklepnou vejce, osolí se a míchá se a míchá. Anebo taky (pokud někdo není přímo vegetarián, já ryby občas jím) se do nich dá naházet kousky uzeného lososa. K tomu už pak stačí třeba jen pár rajčátek nebo salátová okurka. Funguje to i jako líná večeře.

Na závěr

Existuje samozřejmě spousta jiných, méně tradičních receptů na snídaně, ale většina je buď až moc časově náročná nebo mi nevyhovuje. Moderní “smoothie bowls” mě úplně nechytly, radši si dám běžnou kaši než sladkou polévku, která vyžaduje půl hodiny mixování tvrdých ořechů. Taky se nevidím u smažení lívanců. Nejradši mám opravdu ty kaše nebo zapečenou kaši. Zkoušela jsem i studené ovesné kaše přes noc, ale teplé “mléko” mi prostě dělá lépe než studený jogurt 🙂

Vhodný doplněk ke snídani, obzvlášť pokud máte jen nějakou sladkou buchtu, může být i smoothie z rostlinného mléka a ovoce. O těch ale více u svačin.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *